Reklama

Torcik tiramisu

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 500 g ser mascarpone
  • 3 łyżki cukier puder
  • 40 ml likier lub wiśniówka
  • owoce do dekoracji
  • 3 sztuki jajko surowe
  • 500 ml słodka śmietana 30 proc.
  • 50 g gorzka czekolada
  • 2 łyżki kakao
  • 200 ml sok ananasowy
  • 120 g biszkopty

Czekoladę zetrzeć na tarce. Nad naczyniem z parującą wodą ubić żółtka z cukrem i cynamonem. Białka ubić na sztywno - też na parze (ostrożnie, aby się nie ścięły). Śmietanę ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodać mascarpone, startą czekoladę, ostrożnie wmieszać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem dobrze schłodzić w lodówce.

Sok ananasowy wymieszać z likierem. Namoczyć w nim biszkopty, poczekać, aż nasiąkną. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy. Na warstwie biszkoptów rozsmarować część stężałego kremu. Powtarzać, aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę ma stanowić krem). Wierzch oprószyć proszkiem kakaowym i wiórkami kokosowymi. Torcik wstawić na noc do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekorować owocami.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy