Torcik tiramisu

Składniki
- 500 g ser mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
- 40 ml likier lub wiśniówka
- owoce do dekoracji
- 3 sztuki jajko surowe
- 500 ml słodka śmietana 30 proc.
- 50 g gorzka czekolada
- 2 łyżki kakao
- 200 ml sok ananasowy
- 120 g biszkopty
7 i wiecej osób
Czekoladę zetrzeć na tarce. Nad naczyniem z parującą wodą ubić żółtka z cukrem i cynamonem. Białka ubić na sztywno - też na parze (ostrożnie, aby się nie ścięły). Śmietanę ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodać mascarpone, startą czekoladę, ostrożnie wmieszać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem dobrze schłodzić w lodówce.
Sok ananasowy wymieszać z likierem. Namoczyć w nim biszkopty, poczekać, aż nasiąkną. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy. Na warstwie biszkoptów rozsmarować część stężałego kremu. Powtarzać, aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę ma stanowić krem). Wierzch oprószyć proszkiem kakaowym i wiórkami kokosowymi. Torcik wstawić na noc do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekorować owocami.