Torcik tiramisu
Czekoladę zetrzeć na tarce. Nad naczyniem z parującą wodą ubić żółtka z cukrem i cynamonem. Białka ubić na sztywno - też na parze (ostrożnie, aby się nie ścięły). Śmietanę ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodać mascarpone, startą czekoladę, ostrożnie wmieszać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem dobrze schłodzić w lodówce.
Sok ananasowy wymieszać z likierem. Namoczyć w nim biszkopty, poczekać, aż nasiąkną. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy. Na warstwie biszkoptów rozsmarować część stężałego kremu. Powtarzać, aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę ma stanowić krem). Wierzch oprószyć proszkiem kakaowym i wiórkami kokosowymi. Torcik wstawić na noc do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekorować owocami.