Jajka rozbij. Białka ubij ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej masy. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Do masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy i piecz 35 minut.
Zrób krem. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 1/4 szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Zmniejsz płomień i wciąż mieszając, wlej na gorące mleko masę żółtkową. Krótko zagotuj, następnie przykryj folią spożywczą, wystudź i podziel na dwie części.
Masło utrzyj, dodaj rozgniecioną chałwę i zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do niej połowę wystudzonego budyniu i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i wymieszaj z pozostałym jasnym kremem. Na upieczony biszkopt wyłóż najpierw połowę masy chałwowej, na to część masy czekoladowej. W następnej kolejności znów chałwową, potem czekoladową. Tort ozdób, wstaw do lodówki.