Tort agrestowy z pianką
Agrest świetnie sprawdzi się w konfiturach i wypiekach. Jego lekko kwaskowaty smak orzeźwi w upalne dni.
Składniki
- pół kostki masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 6 łyżek mleka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do formy
na masę serową
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
na masę agrestową
- 250 ml soku z jabłek
- budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 400 g agrestu
Sposób przygotowania:
1. Masło ubij z cukrem na pianę. Wmiksuj żółtka jedno po drugim. Potem dodaj mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (26 cm). Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 minut.
2. Śmietanę i serek przełóż do miski. Dodaj ziarenka wyciągnięte z laski wanilii oraz cukier puder. Całość zmiksuj, aż konsystencja będzie przypominać dobrze ubitą śmietanę.
3. Proszek budyniowy zmiksuj z małą ilością soku. Resztę zagotuj. Wrzuć agrest i podgotuj 5 minut. Następnie dodaj zalewę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje.
4. Ciasto rozkrój poziomo na dwie części. Dolny płat włóż z powrotem do czystej formy i rozsmaruj na to krem agrestowy. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu przykryj drugim płatem ciasta i na całości rozsmaruj masę serową. Ponownie wstaw na godzinę do lodówki. Wierzch tortu dowolnie udekoruj.
Zobacz także: