Tort biszkoptowy
Idealnie puszysty, lekko wilgotny. Jak w prosty sposób przygotować biszkoptowe ciasto na tort?

Składniki
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- łyżka proszku do pieczenia
- wanilia
- skórka otarta z cytryny
- 20 g masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z 200 g cukru. Pok koniec ucierania dodaj do żółtek po 1 łyżce wody. Z białek ubij sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Pianę wyłóż na żółtka, wysyp mąkę, dodaj wanilię i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszaj. Ciasto wyłóż do posmarowanej masłem okrągłej formy, piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu udekoruj tak, jak lubisz: bitą śmietaną, owocami lub masą kakaową.