Reklama

Tort biszkoptowy

Idealnie puszysty, lekko wilgotny. Jak w prosty sposób przygotować biszkoptowe ciasto na tort?

Składniki

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • łyżka proszku do pieczenia
  • wanilia
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 g masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z 200 g cukru. Pok koniec ucierania dodaj do żółtek po 1 łyżce wody. Z białek ubij sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Pianę wyłóż na żółtka, wysyp mąkę, dodaj wanilię i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszaj. Ciasto wyłóż do posmarowanej masłem okrągłej formy, piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu udekoruj tak, jak lubisz: bitą śmietaną, owocami lub masą kakaową.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: biszkopt
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy