Tort marchewkowy
Lekki torcik marchewkowy z obłędnym kremem.
Składniki
na ciasto
- 3 szklanki drobno startej marchwi
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, cynamonu i ekstraktu z wanilii
- sól
na krem
- 25 dag sera śmietankowego
- 25 dag serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na wierzch
- 1 garść orzechów
- 12 marchewek z marcepanu
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Jaja rozkłócić z wanilią i olejem (1 łyżkę zachować). Wszystko zmiksować, dodać marchew, opłukane rodzynki, dokładnie wymieszać.
2. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmarować olejem. Wylać taką samą ilość ciasta do każdej z nich. Piec w 180°C przez 35 min (do suchego patyczka).
3. Wszystkie składniki kremu utrzeć mikserem na gładko.
4. Ciasto wystudzić, każde przekroić na połowę, by razem uzyskać 4 blaty (zostawić wszystkie okruszki do posypki). Każdy blat posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim. Wierzch i boki posmarować kremem. Orzechy posiekać drobno, zmieszać z okruchami ciasta, obsypać boki tortu. Na wierzchu ułożyć marchewki.
Zobacz także: