Tort marchewkowy
Lekki torcik marchewkowy z obłędnym kremem.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Jaja rozkłócić z wanilią i olejem (1 łyżkę zachować). Wszystko zmiksować, dodać marchew, opłukane rodzynki, dokładnie wymieszać.
2. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmarować olejem. Wylać taką samą ilość ciasta do każdej z nich. Piec w 180°C przez 35 min (do suchego patyczka).
3. Wszystkie składniki kremu utrzeć mikserem na gładko.
4. Ciasto wystudzić, każde przekroić na połowę, by razem uzyskać 4 blaty (zostawić wszystkie okruszki do posypki). Każdy blat posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim. Wierzch i boki posmarować kremem. Orzechy posiekać drobno, zmieszać z okruchami ciasta, obsypać boki tortu. Na wierzchu ułożyć marchewki.
Zobacz także: