Tort migdałowy
Umiejętności cukiernicze można szkolić w każdym momencie! Polecamy przepis na pyszny tort migdałowy Ewy Wachowicz, który świetnie sprawdzi się nie tylko na odświętne okazje.

Składniki
- 300 g mąki
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 250 g masła
- laska wanilii
na krem
- 4 białka
- 100 g cukru pudru
- 200 g dżemu morelowego
na lukier morelowy
- 2 łyżki dżemu morelowego
- sok z ½ cytryny
- cukier puder
do dekoracji
- prażone płatki migdałów
Przepis pochodzi z z 368. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić. Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować. Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować. Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu. Udekorować prażonymi płatkami migdałów.