Tort naleśnikowy
Chcesz zaskoczyć efektownym i pysznym śniadaniem? Oto przepis na tort naleśnikowy!
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 g mleka
- 75 g wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 500 g borówki amerykańskiej
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko, wodę, olej i przesianą mąkę. Zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie - dodaj odrobinę mąki a jeśli za gęste - dolej trochę mleka. Przykryj i odstaw na 30-60 min (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Do ciasta na ostatni naleśnik dodaj 1 garść borówek.
2. Do mąki ziemniaczanej wlej 2 łyżki wody. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Do rondelka wrzuć umyte borówki. Dodaj wodę i cukier. Gotuj, często mieszając, aż owoce się lekko rozpadną. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej rozpuszczoną mąkę. Mieszając podgrzewaj ok. 1 min. Tak przygotowaną i wystudzoną frużeliną posmaruj naleśniki. Ułóż jeden na drugim.
Zobacz także: