Reklama

Tort o smaku tiramisu

Podajmy z kawą lub mocną herbatą.

Składniki

  • 6 jaj
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 130 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 25 g kakao
  • kawa rozpuszczalna
  • 2-3 łyżki likieru amaretto

1. Kawę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dodajemy likier amaretto i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Żółtka ucieramy ze 125 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Łączymy stopniowo z ubitą na sztywno pianą z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy do niej masę i pieczemy 20-25 minut w 180ºC.

3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z 75 g cukru i stopniowo łączymy z bitą śmietaną.

Reklama

4. Biszkopt przekrawamy na 3 placki. Każdy nasączamy kawą i posypujemy kakao. Na pierwszy wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim, nakładamy porcję kremu i kładziemy trzeci placek. Całość smarujemy pozostałym kremem, a wierzch posypujemy obficie kakao.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy