1. Kawę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dodajemy likier amaretto i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Żółtka ucieramy ze 125 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Łączymy stopniowo z ubitą na sztywno pianą z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy do niej masę i pieczemy 20-25 minut w 180ºC.
3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z 75 g cukru i stopniowo łączymy z bitą śmietaną.
4. Biszkopt przekrawamy na 3 placki. Każdy nasączamy kawą i posypujemy kakao. Na pierwszy wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim, nakładamy porcję kremu i kładziemy trzeci placek. Całość smarujemy pozostałym kremem, a wierzch posypujemy obficie kakao.