Reklama

Tort rabarbarowy pod kruchą bezą

Trwa sezon na rabarbar - wykorzystaj go w swoich domowych wypiekach. W połączeniu z bezą stworzysz pyszny tort, który zachwyci domowników!

Składniki

  • 4 jajka
  • 125 g masła (margaryny)
  • 300 g cukru
  • 3 torebki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek mleka
  • 150 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 750 g rabarbaru (po oczyszczeniu 600 g)
  • 2-3 łyżki soku wiśniowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do tortownic

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj ze szczyptą soli, 1 cukrem wanilinowym i 125 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawaj żółtka. Wlej mleko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do masy maślanej. Wymieszaj ciasto mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. 

2. Przesiej 200 g cukru pudru przez gęste sitko. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypuj małymi porcjami cukier puder. Na spodzie formy rozsmaruj połowę ciasta. Przykryj je połową masy bezowej, pozostawiając wolny brzeg - ok. 1 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z tortownicy. Wystudź. 

Reklama

3. Formę ponownie natłuść i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj resztę ciasta. Wyłóż pozostałą masę bezową, zostawiając wolny brzeg. Piecz 30 minut w 175°C. Rabarbar oczyść, pokrój w plasterki 1 cm, wymieszaj w garnku z 125 g cukru i sokiem wiśniowym. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 4-5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Masę rabarbarową przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. 

4. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Jogurt utrzyj z 50 g cukru i 2 torebkami cukru wanilinowego. Ostrożnie połącz z żelatyną. Dodaj masę rabarbarową. Odstaw na 10 minut, aby masa zaczęła tężeć. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj do masy rabarbarowej. Placki z bezą przełóż przygotowanym kremem. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprósz tort 1 łyżką cukru pudru. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy