Reklama

Tort szwarcwaldzki z wiśniami

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g + 1 łyżka cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 75 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 1 słoik (720 ml) wiśni z kompotu
  • 800 g śmietany kremówki
  • D 1 torebka zagęstnika do
  • śmietany typu śmietan-fix
  • D 150 g gorzkiej czeko lady

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z trzema łyżkami wody i ubij na sztywno, dosypując 100 g cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj z 25 g mąki ziemniaczanej. Małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 15-20 minut. Biszkopt wystudź, rozkrój na 2 blaty. 

Wiśnie osącz na sitku, zalewę zachowaj. Odmierz 100 ml zalewy i wymieszaj ją z 35 g mąki ziemniaczanej. Pozostałą zalewę zagotuj. Wlej rozrobioną mąkę. Ponownie zagotuj, mieszając. Do masy dodaj wiśnie, zostawiając około 12 wiśni do dekoracji. Masę wiśniową wystudź.

Reklama

Jeden z blatów ułóż na spodzie tortownicy. Rozsmaruj na nim wystudzoną masę wiśniową. Ubij 250 g śmietany kremówki z 1 torebką cukru wanilinowego i zagęstnikiem. Bitą śmietanę wyłóż na masę wiśniową. Przykryj drugim blatem. Tort wstaw do lodówki na 30 minut do stężenia. 

Pozostałą śmietanę ubij z 1 łyżką cukru i drugą torebką cukru wanilinowego. Tort wyjmij z lodówki, posmaruj bitą śmietaną. Zrób z niej także dekoracyjne rozetki wokół brzegu tortu. Czekoladę zetrzyj na tarce o średnich otworach. Wiórkami obsyp boki tortu, pozostałe wiórki rozsyp na środku tortu. W rozetki ze śmietany powtykaj odłożone wiśnie z kompotu. Tort schładzaj jeszcze 30 minut w lodówce. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy