Tort z batatów
Bataty możesz zastąpić ziemniakami (potrzebny będzie kilogram). Zapiekanka nabierze wyjątkowego smaku, jeśli zamiast twarogu użyjesz śmietankowego sera koziego.
Sposób przygotowania:
1. Szczypiorek umyć, posiekać. Kukurydzę odsączyć. Twaróg zmiksować z 2 jajkami i 2 łyżkami mąki, doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i kukurydzę, delikatnie wymieszać łyżką.
2. Bataty umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z pozostałym jajkiem i resztą mąki, doprawić solą i pieprzem.
3. Tortownicę wyłożyć pergaminem, papier wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dnie i po bokach formy rozsmarować masę z batatów, wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Wyjąć, do środka wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki lub plastry pomidora. Wstawić do piekarnika na dalsze 40 minut.
4. Boczek usmażyć na suchej patelni na rumiano, wyłożyć na wierzch gotowej zapiekanki. Posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli.
Zobacz także: