Tort z białą czekoladą i migdałami
Tort oprószmy cukrem pudrem.
1. Białka z dwóch jaj wybijamy do miski. Pozostałe żółtka i białka ubijamy w drugiej misce z 250 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy.
2. Dwie tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Białka ubijamy ze 100 g cukru na pianę i mieszamy z płatkami migdałowymi. Do jednej tortownicy przekładamy 1/3 ciasta i na wierzch wykładamy pianę z migdałami. Pieczemy 20-25 minut w 160ºC. Do drugiej tortownicy przekładamy resztę ciasta i pieczemy 45 minut w 160ºC.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy z jogurtem i czekoladą na gładki krem. Większe ciasto dzielimy na 2 placki. Oba smarujemy konfiturą, a później kremem, układamy jeden na drugim. Całość przykrywamy ciastem z migdałami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.