1. Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski. Umytą i osuszoną kolendrę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do fasoli razem z curry, kminkiem, pastą tahina, oliwą, kolendrą, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, możemy dodać trochę wody i zmiksować.
2. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a liście sałaty siekamy. Dymkę kroimy w cienkie plastry, a obrany ogórek na kawałki.
3. Tortille podpiekamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu 10 sekund z obu stron. Ciepłe smarujemy grubo hummusem z fasoli, wykładamy pomidorki, ogórek, sałatę i zwijamy. Placki spinamy drewnianymi szpatułkami i od razu podajemy.
Zobacz także: