Reklama

Tortilla z rybą

Wakacyjne wyjazdy nad morze i jeziora już za nami, ale nie rezygnujmy z jedzenia ryb, bo są pyszne i bardzo zdrowe.

Składniki

  • opakowanie tortilli
  • 30 dag usmażonego łososia lub innej morskiej ryby
  • sałata
  • ogórek
  • żółty ser (tyle plasterków, ile tortilli)
  • 2 pomidory

Składniki na sos

  • szklanka naturalnego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jogurt dokładnie wymieszaj z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz mieloną papryką, solą i pieprzem. 

2. Na każdym placku tortilli połóż plaster sera i podgrzej na suchej patelni, aż ser się stopi. 

3. Zsuń tortillę z patelni na deskę, nałóż na ser łyżkę sosu jogurtowego i ostrożnie rozsmaruj. 

4. Na każdym placku połóż 2 liście sałaty, a na nich kawałki usmażonej ryby (możesz wcześniej podgrzać ją w piekarniku). Na koniec połóż po plasterku pomidora i ogórka. Jeśli lubisz, możesz je posypać suszonymi ziołami, np. bazylią, cząbrem, tymiankiem. 

Reklama

5. Zwiń tortille. Podsmaż na suchej patelni, aby danie było ciepłe. Nie podgrzewaj jednak zbyt długo, bo sałata i ogórek stracą smak oraz kruchość. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy