Tosty i tościki
Kawałek chleba lub bagietki z dodatkiem sera i szynki zamień w prawdziwie wykwintne danie.
Składniki na dwie porcje: 4 kromki czerstwego chleba, 100 g sera mozzarella, 4 plastry szynki (najlepiej parmeńskiej), sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny.
Przygotowanie: Chleb posmaruj oliwą, połóż na nim plastry mozzarelli, przypraw solą i pieprzem. Na wierzch połóż szynkę. Całość zapiecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku aż ser się roztopi. Przed podaniem skrop octem balsamicznym.
Przygotowanie: Grzyby oczyść. Pokrój w cieniutkie plasterki, przysmaż na złoto na maśle. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Na każdej z czterech kromek pieczywa tostowego ułóż po dwa plasterki sera . Na nich umieść po porcji grzybów. Następnie pieczarki przykryj paseczkami sera topionego w plastrach.
Tosty włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (najlepiej włączyć funkcję grill w piekarniku) i zapiekaj do stopienia serków (około 2-3 minuty). Gotowe tosty przełóż na talerzyk, posyp listkami świeżego tymianku i natychmiast podawaj.
Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, 2 ząbki czosnku drobniutko posiekać, trzecim posmarować tościki po jednej stronie. Pomidory połączyć z czosnkiem, natką i bazylią, doprawić solą. Układać na tościkach czosnkowych.