Tosty i tościki
Kawałek chleba lub bagietki z dodatkiem sera i szynki zamień w prawdziwie wykwintne danie.

Tosty po włosku z mozzarellą i szynką
Składniki na dwie porcje: 4 kromki czerstwego chleba, 100 g sera mozzarella, 4 plastry szynki (najlepiej parmeńskiej), sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny.
Przygotowanie: Chleb posmaruj oliwą, połóż na nim plastry mozzarelli, przypraw solą i pieprzem. Na wierzch połóż szynkę. Całość zapiecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku aż ser się roztopi. Przed podaniem skrop octem balsamicznym.
Tosty gajowego z grzybami i tymiankiem
Składniki: 20 dag pieczarek (lub duszonych grzybów leśnych), 2 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek, pieczywo tostowe, ser żółty i topiony w plastrach.
Przygotowanie: Grzyby oczyść. Pokrój w cieniutkie plasterki, przysmaż na złoto na maśle. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Na każdej z czterech kromek pieczywa tostowego ułóż po dwa plasterki sera . Na nich umieść po porcji grzybów. Następnie pieczarki przykryj paseczkami sera topionego w plastrach.
Tosty włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C (najlepiej włączyć funkcję grill w piekarniku) i zapiekaj do stopienia serków (około 2-3 minuty). Gotowe tosty przełóż na talerzyk, posyp listkami świeżego tymianku i natychmiast podawaj.
Czosnkowe tościki z bagietki
Składniki: 1 bagietka, 2 szt. pomidorów, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka siekanej natki, 1 łyżka siekanej bazylii, sól, kilka listków bazylii do dekoracji. Bagietkę pokroić w plastry i opiec na złoty kolor.
Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, 2 ząbki czosnku drobniutko posiekać, trzecim posmarować tościki po jednej stronie. Pomidory połączyć z czosnkiem, natką i bazylią, doprawić solą. Układać na tościkach czosnkowych.
