Tradycyjna banica

Bułgarski przysmak. Jako nadzienie możesz także wykorzystać szpinak lub mielone mięso.

Banica
Banica123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 1 średni por
  • 4 jajka
  • 200 g sera szopskiego lub feta
  • 100 g masła
  • ½ szklanki jogurtu typu greckiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Umyty por pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć por, zeszklij. Ser rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, jogurt, wystudzony por, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Pozostałe masło roztop. 2. Dwa arkusze ciasta posmaruj masłem, ułóż jeden na drugim. Posmaruj 1/3 nadzienia, zwiń w rulon. W ten sam sposób przygotuj rulony z pozostałych składników. 3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rolki ciasta ułóż w formie, zaczynając od środka i zawijając w spiralę. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz także:

Wywiad z Kubą PrzygońskimInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas