Tradycyjna pascha z karmelem
Wolisz tradycję czy stawiasz na kulinarne eksperymenty? W te święta nie zabraknie ci inspiracji
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlej do garnka i zagotuj. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do niego masę jajeczną. Gotuj przez około 5 minut, delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser. Po około pięciu minutach, gdy sera będzie już dużo, zdejmij garnek z ognia.
2. Na misce umieść sitko, przykryj je gazą. Łyżką cedzakową wyławiaj ser i przekładaj na gazę, by obciekł z serwatki. Na koniec dociśnij talerzem, wstaw do lodówki na noc, by się osączył.
3. Masło i cukier puder ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj wanilię. Stopniowo połącz z serem, stale miksując. Następnie wrzuć bakalie i wymieszaj całość łyżką. Mniejszą miskę wyłóż gazą, przełóż do niej masę i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu udekoruj masą krówkową i cukiereczkami.
Zobacz także: