Tradycyjne roladki

Składniki
na 6 porcji
- 800 g wołowiny zrazowej
- cebula
- słoiczek marynowanej czerwonej papryki
- 6 korniszonów
- 4 łyżki musztardy
- łyżka przecieru pomidorowego
- 700 ml bulionu wołowego
- sól, pieprz, tymianek
- olej
- 2 łyżki mąki pszennej
1. Paprykę i korniszony osączamy z zalewy. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na sześć plastrów i dosyć cienko rozbijamy. Każdy oprószamy pieprzem, solą i z jednej strony smarujemy cienko musztardą. Na środku układamy paprykę i korniszon, mięso zwijamy i spinamy wykałaczką, żeby roladki się nie rozpadły podczas duszenia.
2. Obraną cebulę kroimy w piórka. Roladki oprószamy mąką. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony na jasnozłoty kolor. Dodajemy cebulę, mieszamy i chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 90 minut. Pół godziny przed końcem dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dalej gotujemy.
3. Zrazy podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną lub pęczakiem, które polewamy sosem, oraz z zasmażanymi buraczkami.