Truskawki do obiadu
Najlepsze są prosto z krzaka. Takie też są najzdrowsze. Są bogate w witaminy, szczególnie C i antyoksydanty. Ale poza walorami zdrowotnymi, mają także inne – smakowe.
Smak truskawek ludzie poznali dopiero w XVIII wieku, kiedy skrzyżowano poziomkę wirginijską i chilijską. W zielnikach roślinnych pisano o nich, że przepędzają żółć i kamienie z ciała oraz wspomagają serce i układ oddechowy.
Truskawki mają prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryny. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bowiem 100 gramów ma zaledwie 32 kalorie. Dzięki bromelinie truskawki odkwaszają i oczyszczają organizm. Korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach. Zawierają witaminę PP, która wspomaga dotlenianie krwi.
Obecnie truskawki są jednym z najpopularniejszych letnich owoców.
Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Najbardziej lubimy je z cukrem, czasem z dodatkiem mleka lub śmietany. Chętnie też przygotowujemy z nich przetwory: dżemy i kompoty. Dodając do dżemu truskawkowego gałązkę świeżego rozmarynu i odrobinę czerwonego pieprzu zyskasz smak, który cię oczaruje. Owoce świetnie komponują się z kurczakiem czy rukolą i szynką dojrzewającą. Co jeszcze można z nich przygotować?
Składniki na 4 porcje: 30 dag truskawek, 60 dag piersi z kurczaka, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, cukier, łyżka mąki ziemniaczanej, olej do smażenia, listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji, 12 młodych ziemniaków ugotowanych w całości, posiekany koperek
Przygotowanie: Truskawki pozbaw szypułek. Dokładnie umyj i osącz je na sicie. Mięso opłucz, osusz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z obydwu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce, żeby nie ostygło. Z patelni odlej tłuszcz i postaw ją ponownie na kuchence. Zalej winem i doprowadź do wrzenia. Wlej szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
Truskawki pokrój w kostkę (ok. 1/2 cm). Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone truskawki. Całość jeszcze raz zagotuj. Podawaj talarki mięsa przełożone sosem, udekorowane miętą lub melisą z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem.
Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi kurczaka, sól, pieprz, łyżka oleju, 2 łyżki ziół prowansalskich, po pęczku natki pietruszki, koperku i szczypiorku, opakowanie sera z niebieską pleśnią, 25 dag jogurtu, łyżka marynowanego pieprzu, łyżka soku z limonki, 15 dag mieszanki sałat l 30 dag truskawek
Przygotowanie: Filet umyj, osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso, po ok. 5 min smażenia oprósz solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie. Smaż, aż mięso się zrumieni.
Truskawki pokrój na ćwiartki, ogórka w cienkie plasterki. Zioła opłucz i drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem, sokiem z limonki i marynowanym pieprzem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sałatach ułóż ogórki, truskawki, pokrojony ser i mięso. Polej sosem jogurtowym.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 25 dag twarogu, 1 łyżka masła, 1 jajko, szczypta soli, 30 dag mąki, 100 ml mleka.
Farsz: 25 dużych truskawek, 10 dag bułki tartej, 7 dag zmielonych orzechów włoskich, sól, 8 dag masła, cukier puder, 40 dag śmietany
Przygotowanie: Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i utrzyj z masłem, jajkiem i szczyptą soli. l Dodaj mąkę i mleko. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz. Zmielone orzechy i bułkę tartą podpraż lekko na patelni. Ciasto wyjmij z folii i podziel na 24-25 kawałków. Z każdego zrób płaski krążek, ułóż na środku truskawkę i zawiń.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kulki i gotuj ok. 6 min od wypłynięcia. Odcedź i obtocz w orzechach i bułce tartej. Rozłóż na talerze, po 6 sztuk na porcję. Na patelni roztop masło. Każdą porcję skrop masłem i obsyp odrobiną cukru pudru. Podawaj z kleksem śmietany. Najlepsza będzie kwaśna.