Reklama

Truskawkowe ciasto z kruszonką

Składniki na 12 porcji

  • 150 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jaja
  • 21 g świeżych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 13 łyżek cukru
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 2–3 łyżki płatków kukurydzianych
  • szczypta soli

1.Truskawki rozmrażamy na sitku, by osączyć je z nadmiaru soku. Podgrzewamy 75 ml mleka z 25 g masła, studzimy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, mieszamy. Do miski przesiewamy połowę mąki, dodajemy 4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe mleko, jajo i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

2. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy pozostały cukier, mieszamy. Rozpuszczamy 125 g masła, studzimy. Dodajemy do mąki razem z żółtkiem jaja i wyrabiamy ręką, by powstała posypka. Na koniec łączymy z płatkami kukurydzianymi i wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut.

Reklama

3. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto drożdżowe przekładamy do tortownicy i na wierzch układamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką z płatkami kukurydzianymi. Pieczemy około 35 minut w 175ºC. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy