Tych produktów nie wkładaj do lodówki

Lodówka wypełniona po brzegi. Jest w niej wszytko: nabiał, owoce, warzywa, a nawet słoiki z kiszonkami. Czy to nie przesada? Oto lista produktów, których nie należy wkładać do lodówki, bo szybciej się zepsują.

123RF/PICSEL

Tych produktów nie wkładaj do lodówki

Ogórki kiszone

Zazwyczaj zaczyna się tak:

2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu, 4 szklanki przegotowanej wody, 6 dag soli.

Potem słoiki z pyszną kiszonką są dodatkiem do wielu potraw. Tylko dlaczego chowamy je do lodówki? 

Słoik z ogórkami kiszonymi spokojnie może stać na kuchennym blacie, w szafce lub spiżarni. Bez obaw.
Pomidory

Są zalecane przez lekarzy i dietetyków. 

W 95 procentach składają się z wody. Pozostałe pięć procent to błonnik, węglowodany i minerały. Najcenniejszy z nich to potas. 

Niska temperatura zabija w pomidorach wartości smakowe. Lepiej, aby leżakowały w słońcu na parapecie.
Banany 

To bogactwo witamin z grupy B, które poprawiają koncentrację. Chętnie je kupujemy, ale mamy problem z przechowywaniem. 

Niepotrzebnie chowamy je do lodówki, skórka będzie szybciej ciemnieć, a owoc w niskiej temperaturze zgnije. 

Lepiej końcówki owocu okręcić folią i pozostawić w naczyniu na kuchennym blacie.
Owoc kroimy na pół, dochodząc ostrzem do pestki. Chwytamy połówki, jedną z nich lekko obracamy w prawo. W drugiej zostanie nam pestka. Należy wbić w nią ostrze noża i ruchem obrotowym wyjąć. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką wcześniej, nacinając skórkę.

Awokado to wiecznie zielone drzewo. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki, dlatego chowanie owoców do lodówki to grzech. 

Awokado przyniesione ze sklepu potrzebuje kilku dni, aby dojrzeć. W chłodnym miejscu nie ma na to szans.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas