Tych produktów nie wkładaj do lodówki

article cover
123RF/PICSEL

Tych produktów nie wkładaj do lodówki

Ogórki kiszone Zazwyczaj zaczyna się tak: 2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu, 4 szklanki przegotowanej wody, 6 dag soli. Potem słoiki z pyszną kiszonką są dodatkiem do wielu potraw. Tylko dlaczego chowamy je do lodówki? Słoik z ogórkami kiszonymi spokojnie może stać na kuchennym blacie, w szafce lub spiżarni. Bez obaw.
Ogórki kiszone Zazwyczaj zaczyna się tak: 2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu, 4 szklanki przegotowanej wody, 6 dag soli. Potem słoiki z pyszną kiszonką są dodatkiem do wielu potraw. Tylko dlaczego chowamy je do lodówki? Słoik z ogórkami kiszonymi spokojnie może stać na kuchennym blacie, w szafce lub spiżarni. Bez obaw. 123RF/PICSEL
Pomidory Są zalecane przez lekarzy i dietetyków. W 95 procentach składają się z wody. Pozostałe pięć procent to błonnik, węglowodany i minerały. Najcenniejszy z nich to potas. Niska temperatura zabija w pomidorach wartości smakowe. Lepiej, aby leżakowały w słońcu na parapecie.
Pomidory Są zalecane przez lekarzy i dietetyków. W 95 procentach składają się z wody. Pozostałe pięć procent to błonnik, węglowodany i minerały. Najcenniejszy z nich to potas. Niska temperatura zabija w pomidorach wartości smakowe. Lepiej, aby leżakowały w słońcu na parapecie. 123RF/PICSEL
Banany To bogactwo witamin z grupy B, które poprawiają koncentrację. Chętnie je kupujemy, ale mamy problem z przechowywaniem. Niepotrzebnie chowamy je do lodówki, skórka będzie szybciej ciemnieć, a owoc w niskiej temperaturze zgnije. Lepiej końcówki owocu okręcić folią i pozostawić w naczyniu na kuchennym blacie.
Banany To bogactwo witamin z grupy B, które poprawiają koncentrację. Chętnie je kupujemy, ale mamy problem z przechowywaniem. Niepotrzebnie chowamy je do lodówki, skórka będzie szybciej ciemnieć, a owoc w niskiej temperaturze zgnije. Lepiej końcówki owocu okręcić folią i pozostawić w naczyniu na kuchennym blacie. 123RF/PICSEL
Owoc kroimy na pół, dochodząc ostrzem do pestki. Chwytamy połówki, jedną z nich lekko obracamy w prawo. W drugiej zostanie nam pestka. Należy wbić w nią ostrze noża i ruchem obrotowym wyjąć. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką wcześniej, nacinając skórkę. Awokado to wiecznie zielone drzewo. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki, dlatego chowanie owoców do lodówki to grzech. Awokado przyniesione ze sklepu potrzebuje kilku dni, aby dojrzeć. W chłodnym miejscu nie ma na to szans.
Owoc kroimy na pół, dochodząc ostrzem do pestki. Chwytamy połówki, jedną z nich lekko obracamy w prawo. W drugiej zostanie nam pestka. Należy wbić w nią ostrze noża i ruchem obrotowym wyjąć. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką wcześniej, nacinając skórkę. Awokado to wiecznie zielone drzewo. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki, dlatego chowanie owoców do lodówki to grzech. Awokado przyniesione ze sklepu potrzebuje kilku dni, aby dojrzeć. W chłodnym miejscu nie ma na to szans. 123RF/PICSEL
Awokado To skarbnica witamin i minerałów. Błędem jest unikanie tego owocu ze względu na dużą liczbę kalorii i tłuszcze. Jak się okazuje, tłuszcze zawarte w awokado są cenne dla naszego organizmu, ponieważ chronią go przed cholesterolem. Co więcej, awokado przyspiesza przemianę materii i jest jednym z najlepiej trawionych pokarmów. Trudności nastręcza jego obieranie.
Awokado To skarbnica witamin i minerałów. Błędem jest unikanie tego owocu ze względu na dużą liczbę kalorii i tłuszcze. Jak się okazuje, tłuszcze zawarte w awokado są cenne dla naszego organizmu, ponieważ chronią go przed cholesterolem. Co więcej, awokado przyspiesza przemianę materii i jest jednym z najlepiej trawionych pokarmów. Trudności nastręcza jego obieranie. 123RF/PICSEL
Ziemniaki Bez tej bulwy polska kuchnia nie istnieje. Jednak ziemniak ma szersze zastosowanie. Likwiduje sińce, jest zalecany jako składnik diet (idealny na wrzody żołądka) i na tym nie koniec zalet włoskiego warzywa. Już w XVI wieku wiedziano, że sposób przechowywania warzywa przekłada się na walory smakowe. Obecnie w wielu domach ziemniaki przechowujemy w lodówce. To błąd. W ten sposób przyczyniamy się do "wiórowanej" gramatury warzywa, które przechowywane w chłodzie traci walory smakowe.
Ziemniaki Bez tej bulwy polska kuchnia nie istnieje. Jednak ziemniak ma szersze zastosowanie. Likwiduje sińce, jest zalecany jako składnik diet (idealny na wrzody żołądka) i na tym nie koniec zalet włoskiego warzywa. Już w XVI wieku wiedziano, że sposób przechowywania warzywa przekłada się na walory smakowe. Obecnie w wielu domach ziemniaki przechowujemy w lodówce. To błąd. W ten sposób przyczyniamy się do "wiórowanej" gramatury warzywa, które przechowywane w chłodzie traci walory smakowe. 123RF/PICSEL
Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi. Jest jeszcze coś. Okłady z rozgotowanej żółtej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów i zmian trądzikowych. Ważne jest, aby nie chować jej do lodówki. Nie lubi chłodu. W niskich temperaturach zaczyna gnić.
Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi. Jest jeszcze coś. Okłady z rozgotowanej żółtej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów i zmian trądzikowych. Ważne jest, aby nie chować jej do lodówki. Nie lubi chłodu. W niskich temperaturach zaczyna gnić.123RF/PICSEL
Cebula Żółta jest najpopularniejsza w naszej kuchni. Ma ostry smak i chętniej jadamy ją po usmażeniu lub uduszeniu, niż na surowo. Biała, zwana również czosnkową, świetnie komponuje się z sosami. Smaczna jest też smażona. Nie wywołuje wzdęć tak jak żółta, można bez obaw jeść ją na surowo. Czerwona jest słodsza i mniej pikantna od żółtej. Doskonała do sałatek i na kanapki.
Cebula Żółta jest najpopularniejsza w naszej kuchni. Ma ostry smak i chętniej jadamy ją po usmażeniu lub uduszeniu, niż na surowo. Biała, zwana również czosnkową, świetnie komponuje się z sosami. Smaczna jest też smażona. Nie wywołuje wzdęć tak jak żółta, można bez obaw jeść ją na surowo. Czerwona jest słodsza i mniej pikantna od żółtej. Doskonała do sałatek i na kanapki. 123RF/PICSEL
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?