Ucierane ciasto z owocami
To ciasto ucierane z owocami smakuje wakacjami spędzanymi u babci. Idealne na letni podwieczorek. Niezwykle szybkie i proste w wykonaniu.
To ciasto je nieco twardsze od biszkoptu i z pewnością znacznie łatwiejsze w przygotowaniu - zrobi je każdy nawet początkujący kucharz a do jego wykonania nie jest potrzebny nawet mikser.
Nadaje się jako baza do klasycznych placków z owocami a także ciast z kremem lub galaretką.
Najlepiej smakuje jednak w najprostszej formie - obsypane owocami sezonowymi: kawałkami rabarbaru, czereśniami lub wiśniami, truskawkami, malinami lub jagodami. Wybierz swoje ulubione owoce i upiecz to najbardziej wakacyjne ciasto!
Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jaja i cukier ucieramy na kogel-mogel, następnie wlewamy do niego płynne masło i energicznie mieszamy (lub miksujemy). Dolewamy aromat waniliowy i ciągle mieszając po łyżce dosypujemy mąki.
Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy mokrej łyżki dokładnie rozprowadzamy je po całej jej powierzchni tak, aby miało tę samą grubość w każdym miejscu.
Umyte i pozbawione pestek czereśnie układamy niedbale na wierzchu ciasta, ale nie wciskamy ich do środka. Jeśli chcemy aby owoce były słodsze (dotyczy to zwłaszcza wiśni, agrestu lub rabarbaru) przed ułożeniem ich na cieście dodatkowo opruszamy je cukrem.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Karolina Siudeja
Zobacz także:
Może mach ochotę na ciasto śmietanowo-maślane ucierane?
Proponujemy także przepis na kokosowiec ucierany