Udka na 7 sposobów
Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka. Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.
>>Na następnej stronie - kolejne przepisy!<<
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę z jakiem i mlekiem, tak aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Dodaj mieloną paprykę i pieprz. Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go, następnie zamocz udka w cieście i wrzuć na głęboki olej. Smaż do momentu uzyskania złoto- -brązowego koloru. Kurczaka podawaj na ciepło z ulubionymi warzywami.
Przygotowanie:
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytryny wyszorować, z dwóch zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać z otartą skórką, cukrem, solą i pieprzem. Posmarować nim udka i odstawić na pół godziny. Następnie mięso odsączyć i piec w 200° C ok. 30 min. Do odsączonego sosu dodać rosół, śmietanę, wymieszać. Gotować 15 min aż odparuje. Pozostałe cytryny pokroić, przybrać nimi udka. Podawać z sosem.
>>Na następnej stronie - kolejne przepisy!<<
Przygotowanie: Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż udka. Przełóż je do brytfanki, dopraw solą i pieprzem. Piecz 40 minut w temp. 200° C. Plastry boczku wysmaż na patelni bez tłuszczu. Wyjmij. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj masło, plasterki pieczarek i podduś. Wlej bulion i na małym ogniu gotuj kilka minut. Mąkę wymieszaj z winem i wlej do sosu. Gdy zgęstnieje, dołóż cebulki, koncentrat pomidorowy i zioła. Naczynie żaroodporne wyłóż plastrami boczku. Na nich ułóż udka. Całość zalej sosem i zapiecz 5 minut.
Przygotowanie: Udka opłucz i osusz. Rodzynki i śliwki wymocz (osobno) w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Rozgrzej masło z oliwą, obsmaż udka z obu stron. Przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj śliwki i rodzynki, duś 10 minut. Wsyp cynamon, goździki, włóż udka, wlej śliwowicę i szklankę wody. Całość przykryj i duś 15 minut. Wyjmij udka, dodaj migdały i duś na małym ogniu 10 minut. Danie podawaj z ryżem, udekorowane świeżymi ziołami.
>>Na następnej stronie - kolejne przepisy!<<
Przygotowanie: Przygotuj marynatę. Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka natrzyj solą i zalej marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ułóż na blasze, posyp sezamem i piecz w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim udka. Oprósz je solą, pieprzem i majerankiem. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez 40 minut. ll Jabłka pokrój na ćwiartki, włóż do formy z udkami na 10 minut przed końcem pieczenia, posyp odrobiną kminku. Na 5 minut przed wyjęciem dania z pieca, udka posmaruj miodem wymieszanym z mieloną papryką. ll Gotowe udka przełóż na półmisek, obok umieść warzywa i pieczone jabłka. Danie podawaj z frytkami udekorowane papryczką chili.