Reklama

Reklama

Udka na ostro

Sposób na szybki obiad.

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek)

Składniki na marynatę

  • 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • ząbek czosnku, zmiażdżony

Składniki na pikantny sos

  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka suszonej papryczki chilli


Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią udka i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania). Przygotuj ostry sos, mieszając wszystkie składniki. Wyjmij udka z marynaty i piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu je obracaj i polewaj odrobiną sosu.

Podawaj od razu, z resztą ostrego sosu i sałatką ziemniaczaną.

Zobacz także:

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy