Udka na ostro
Sposób na szybki obiad.
Składniki
- 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
na marynatę
- 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
- ząbek czosnku, zmiażdżony
na pikantny sos
- 3/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka suszonej papryczki chilli
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią udka i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania). Przygotuj ostry sos, mieszając wszystkie składniki. Wyjmij udka z marynaty i piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu je obracaj i polewaj odrobiną sosu.
Podawaj od razu, z resztą ostrego sosu i sałatką ziemniaczaną.
Zobacz także: