Udka w sosie pomidorowo-oliwkowym
O tej porze roku smakują najlepiej. Korzystaj z pomidorów do woli! Gotuj zupy, zapiekaj oraz rób sosy. Polecamy przepis na kurczaka w kompozycji z pomidorami i oliwkami.
Sposób przygotowania:
1. Udka umyj i osusz. Natrzyj olejem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
2. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju i obsmaż udka z dwóch stron, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
3. Pomidory i paprykę oczyść. Pokrój w kosteczkę i przełóż do garnka. Wlej 2 łyżki oleju i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę chili i oliwki (kilka odłóż). Dodaj udka i kilka łyżek wody. Duś przez około 45 minut. Wyłóż mięso na półmisek, a sos zblenduj.
4. Podawaj udka z sosem, udekorowane oliwkami i listkami bazylii.
Zobacz także: