Reklama

Udka z kurczaka z jeżynami

Dziko rosnące owoce są smaczniejsze, bardziej aromatyczne i mają więcej cennych składników niż te z upraw. Warto je dodać na przykład do obiadu.

Składniki podstawowe

  • 4 udka z kurczaka
  • szklanka jeżyn

Składniki na marynatę

  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • skórka z 1/2 cytryny
  • pieprz, tymianek, estragon i kurkuma

Sposób przygotowania:

1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 

2. Mięso włóż do marynaty i obróć kilka razy, aby całe pokryło się przyprawami. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. 

3. Następnego dnia wyjmij kurczaka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wokół mięsa rozsyp jeżyny. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w temperaturze 200°C. 15 minut przed końcem odkryj, aby mięso się zrumieniło. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy