Udka z kurczaka z jeżynami
Dziko rosnące owoce są smaczniejsze, bardziej aromatyczne i mają więcej cennych składników niż te z upraw. Warto je dodać na przykład do obiadu.
Składniki
podstawowe
- 4 udka z kurczaka
- szklanka jeżyn
na marynatę
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- skórka z 1/2 cytryny
- pieprz, tymianek, estragon i kurkuma
Sposób przygotowania:
1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Mięso włóż do marynaty i obróć kilka razy, aby całe pokryło się przyprawami. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę.
3. Następnego dnia wyjmij kurczaka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wokół mięsa rozsyp jeżyny. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w temperaturze 200°C. 15 minut przed końcem odkryj, aby mięso się zrumieniło.
Zobacz także: