Udziec indyczy na jarzynce
Składniki
na 6 porcji
- 2 udźce indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 gałązek tymianku
- 300 ml soku jabłkowego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek dymek
- 500 g marchewki
- 2 cukinie D sól
- 50 ml bulionu warzywnego
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju
1. Mięso opłucz, osusz. Cebule obierz, pokrój w grubszą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, osusz. Mięso włóż do mocnej foliowej torebki. Wrzuć też czosnek i cebulę. Dołóż tymianek. Wlej sok jabłkowy.
Torebkę szczelnie zamknij. Kilkakrotnie nią potrząśnij, by mięso dobrze pokryło się marynatą. Włóż do lodówki na 8 godzin (a jeszcze lepiej na noc).
2. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki pokrój w paseczki. Dymki oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w grube słupki. Cukinie umyj, osusz, odetnij końce, pokrój w ukośne plasterki o grubości 1 cm. Rozdrobnione warzywa ułóż na spodzie blachy z piekarnika. Posyp je solą oraz pieprzem. Polej bulionem warzywnym.
3. Udźce wyjmij z torebki. Mięso mocno obwiąż sznureczkiem, formując zgrabne pieczenie. Sproszkowaną słodką paprykę wymieszaj z olejem. Posmaruj tym wierzchy pieczeni. Ułóż je na kratce z piekarnika i postaw na blasze z warzywami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 75-90 minut. Gotową pieczeń pokrój w plasterki i podawaj z warzywami.