Reklama

Udziec jagnięcy z nadzieniem piernikowym

Pieczona jagnięcina faszerowana piernikiem namoczonym w czerwonym winie, podana z kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami jest wyśmienita. To bogate barokowe danie będzie gwiazdą na świątecznym stole. Podawaj je z kawałkiem bagietki i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.

Składniki

  • udziec jagnięcy bez kości (2 kg)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na farsz

  • 2 łyżki oleju
  • duża cebula
  • 100 g pokruszonych pierników
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g prażonych migdałów
  • 100 g żurawiny

1. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. 

2. Na oleju zeszklij posiekaną i posoloną cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pokruszone pierniki oraz wino. Gotuj, aż wino odparuje, a pierniki się rozpadną. 

3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do farszu posiekane orzechy oraz żurawinę. 

4. Udziec rozetnij tak, by mięso tworzyło płaski kawałek o grubości 3-4 cm. Posól je i posyp pieprzem. 

5. Posmaruj mięso farszem i zawiń w rulon, zwiąż pieczeń nicią wędliniarską. Włóż całość do głębokiej blachy i wstaw ją do piekarnika na 90-105 minut. Jeśli chcesz, by pieczeń była krwista, wyjmij mięso wcześniej, jeżeli wolisz mocniej wypieczoną, trzymaj ją w piekarniku dłużej. 

6. Rozetnij nici i pokrój pieczeń w plastry. Podawaj z ciemnym sosem pieczeniowym, kromkami bagietki i kieliszkiem ciężkiego czerwonego wina.

Zobacz także:

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

PANI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy