Udziec jagnięcy z nadzieniem piernikowym
Pieczona jagnięcina faszerowana piernikiem namoczonym w czerwonym winie, podana z kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami jest wyśmienita. To bogate barokowe danie będzie gwiazdą na świątecznym stole. Podawaj je z kawałkiem bagietki i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.

Składniki
- udziec jagnięcy bez kości (2 kg)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
na farsz
- 2 łyżki oleju
- duża cebula
- 100 g pokruszonych pierników
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g prażonych migdałów
- 100 g żurawiny
1. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. 2. Na oleju zeszklij posiekaną i posoloną cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pokruszone pierniki oraz wino. Gotuj, aż wino odparuje, a pierniki się rozpadną. 3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do farszu posiekane orzechy oraz żurawinę. 4. Udziec rozetnij tak, by mięso tworzyło płaski kawałek o grubości 3-4 cm. Posól je i posyp pieprzem. 5. Posmaruj mięso farszem i zawiń w rulon, zwiąż pieczeń nicią wędliniarską. Włóż całość do głębokiej blachy i wstaw ją do piekarnika na 90-105 minut. Jeśli chcesz, by pieczeń była krwista, wyjmij mięso wcześniej, jeżeli wolisz mocniej wypieczoną, trzymaj ją w piekarniku dłużej. 6. Rozetnij nici i pokrój pieczeń w plastry. Podawaj z ciemnym sosem pieczeniowym, kromkami bagietki i kieliszkiem ciężkiego czerwonego wina.Zobacz także: