Udziec jagnięcy z nadzieniem piernikowym
Pieczona jagnięcina faszerowana piernikiem namoczonym w czerwonym winie, podana z kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami jest wyśmienita. To bogate barokowe danie będzie gwiazdą na świątecznym stole. Podawaj je z kawałkiem bagietki i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.
1. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
2. Na oleju zeszklij posiekaną i posoloną cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pokruszone pierniki oraz wino. Gotuj, aż wino odparuje, a pierniki się rozpadną.
3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do farszu posiekane orzechy oraz żurawinę.
4. Udziec rozetnij tak, by mięso tworzyło płaski kawałek o grubości 3-4 cm. Posól je i posyp pieprzem.
5. Posmaruj mięso farszem i zawiń w rulon, zwiąż pieczeń nicią wędliniarską. Włóż całość do głębokiej blachy i wstaw ją do piekarnika na 90-105 minut. Jeśli chcesz, by pieczeń była krwista, wyjmij mięso wcześniej, jeżeli wolisz mocniej wypieczoną, trzymaj ją w piekarniku dłużej.
6. Rozetnij nici i pokrój pieczeń w plastry. Podawaj z ciemnym sosem pieczeniowym, kromkami bagietki i kieliszkiem ciężkiego czerwonego wina.
Zobacz także: