Ukraińskie smaki: Deruny w garnkach
To placki ziemniaczane układane warstwami w glinianych garnkach i zapiekane ze śmietaną i serem lub grzybami duszonymi w śmietanie.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 łyżki mąki
1 jajko
200 g kwaśnej śmietany
250 g twarogu, bryndzy lub sera feta lub 200 g prawdziwków
sól
pieprz
olej do smażenia
przepis dla 4-6 osób
1 Zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach.
2. Umyj i obierz ziemniaki.
3. Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i odsącz.
4. Dodaj sól, pieprz, mąkę, jajko i cebulę.
5. Smaż małe placki z obu stron, aż będą ładnie przyrumienione.
6. Posmaruj usmażone placki śmietaną (tylko jeśli podajesz je z serem) i ułóż warstwami w glinianym garnku.
&. Każdą warstwę obłóż twarogiem, bryndzą, albo fetą.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz placki przez 15-20 minut.
Ser możesz zastąpić prawdziwkami:
1. Podsmaż grzyby z cebulą.
2. Dodaj śmietanę i duś przez chwilę.
3. Tak przygotowanym sosem polej ułożone w garnku placki i zapiecz.
4. Posyp placki natką pietruszki.
Gliniane garnki są nie tylko efektownym sposobem podania placków; dzięki temu, że długo trzymają ciepło, potrawę można przygotować wcześniej - podana do stołu będzie nadal gorąca.
Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków"