Ukraińskie smaki: Pierogi
W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników mogą różnić się nieco od tych podanych w przepisach.
Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze
500 g twarogu
1 jajko
garść malin/jagód (najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone)
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier do posypania owoców
1. Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok.
2. Wymieszaj wszystkie składniki
Podawaj pierogi z kwaśną śmietaną i odrobiną miodu.
500 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
250 ml zimnej wody
cukier do posypania owoców
1. Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 min., żeby puściły sok.
2. odlej sok do garnka i odstaw - będzie potrzebny do zrobienia kisielu.
3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie.
4. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj do niego mąkę z wodą. Mieszaj chwilę energicznie, aż powstanie kisiel (może być rzadki).
Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.
500 g rabarbaru
cukier do posypania
1. Rabarbar obierz, pokrój w kostkę, posyp cukrem i odstaw na 30 minut, żeby puścił sok.
Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkiem miodu.
Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze
500 g szynki
500 g karkówki
200 g boczku
1 duża cebula
1 duża marchew
1 seler
1 korzeń pietruszki
sól
pieprz
1. Warzywa i mięso pokrój w kostkę.
2. Wrzuć boczek na zimną, głęboką patelnię, a następnie ją rozgrzej.
3. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz. dodaj karkówkę, szynkę i wszystkie warzywa (oprócz cebuli). Przykryj i duś, aż boczek, karkówka i szynka puszczą "sok".
4. Gotuj przez 1-1,5 godz. na wolnym ogniu.
5. Cebulę podsmaż na maśle.
6. Ugotowane mięso i warzywa utrzyj blenderem.
7. Dodaj cebulę, sól i pieprz.
Takie pierogi podawaj z cebulą usmażoną na złoto na wytopionej słoninie.
Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze
100 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule
6 ziemniaków
1. Zagotuj wodę.
2. Grzyby umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
3. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na maśle lub oleju.
4. Ziemniaki ugotuj i ugnieć tłuczkiem
5. Dodaj do ziemniaków grzyby z cebulą, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze
500 g misa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
pieprz
sól
125 ml wody
1. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
2. Dodaj sól, pieprz i wodę. Wymieszaj.
Pierożki powinny mieć wielkość uszek do barszczu. Należy gotować je dłużej niż zwykłe pierogi - przez ok. 4-5 min od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Możesz podawać je jako osobne danie, polane roztopionym masłem. Na Ukrainie serwuje się je z octem i dużą ilością pieprzu, z musztardą albo ze śmietaną. Świetnie nadają się także jako dodatek do rosołu lub bulionu wołowego.
500 g mąki
300 ml wody (dokładna ilość zależy od mąki)
20 g masła
1. Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie.
2. Roztop masło.
3. Dodaj je do mąki wraz z wodą.
4. Zagnieć ciasto.
Farsz do pierogów na słodko, Farsz do pierogów z mięsem, Farsz do pierogów z grzybami, Farsz do pielmieni
2 porcje po 240 g mąki
375 ml wrzątku
1 jajko
3 łyżki oleju
sól
1. Do jednej porcji mąki dodaj sól, usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie.
2. Wlej we wgłębienie olej i wrzątek. Mieszaj łyżką, aż zrobi się papka.
3. Zostaw papkę na chwilę do ostygnięcia.
4. Roztrzep jajko i dodaj je do papki. Wymieszaj.
5. Usyp kopczyk z drugiej porcji mąki i dodaj do niej zaparzoną papkę.
6. Zagnieć ciasto.
Farsz do pierogów na słodko, Farsz do pierogów z mięsem, Farsz do pierogów z grzybami, Farsz do pielmieni
480 g mąki
300 ml kefiru
1 jajko (opcjonalnie)
1 łyżka proszku do pieczenia
sól
1. Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie.
2. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir.
3. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny.
Farsz do pierogów na słodko, Farsz do pierogów z mięsem, Farsz do pierogów z grzybami, Farsz do pielmieni