Reklama

Ukraińskie smaki: Pierogi

W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników mogą różnić się nieco od tych podanych w przepisach.

Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze

Farsz do pierogów z serem i owocami

500 g twarogu

1 jajko

garść malin/jagód (najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone)

Reklama

1 opakowanie cukru waniliowego

cukier do posypania owoców

1. Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok.

2. Wymieszaj wszystkie składniki

Podawaj pierogi z kwaśną śmietaną i odrobiną miodu.

Farsz do pierogów z wiśniami

500 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

250 ml zimnej wody

cukier do posypania owoców

1. Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 min., żeby puściły sok.

2. odlej sok do garnka i odstaw - będzie potrzebny do zrobienia kisielu.

3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie.

4. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj do niego mąkę z wodą. Mieszaj chwilę energicznie, aż powstanie kisiel (może być rzadki).

Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.

Farsz do pierogów z rabarbarem

500 g rabarbaru

cukier do posypania

1. Rabarbar obierz, pokrój w kostkę, posyp cukrem i odstaw na 30 minut, żeby puścił sok.

Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkiem miodu.

Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze

Farsz do pierogów z mięsem

500 g szynki

500 g karkówki

200 g boczku

1 duża cebula

1 duża marchew

1 seler

1 korzeń pietruszki

sól

pieprz

1. Warzywa i mięso pokrój w kostkę.

2. Wrzuć boczek na zimną, głęboką patelnię, a następnie ją rozgrzej.

3.  Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz. dodaj karkówkę, szynkę i wszystkie warzywa (oprócz cebuli). Przykryj i duś, aż boczek, karkówka i szynka puszczą "sok".

4. Gotuj przez 1-1,5 godz. na wolnym ogniu.

5. Cebulę podsmaż na maśle.

6. Ugotowane mięso i warzywa utrzyj blenderem.

7. Dodaj cebulę, sól i pieprz.

Takie pierogi podawaj z cebulą usmażoną na złoto na wytopionej słoninie.

Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze

Farsz do pierogów z ziemniakami i grzybami

100 g suszonych grzybów leśnych

2 cebule

6 ziemniaków

1. Zagotuj wodę.

2. Grzyby umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.

3. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na maśle lub oleju.

4. Ziemniaki ugotuj i ugnieć tłuczkiem

5. Dodaj do ziemniaków grzyby z cebulą, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.

Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze

Farsz do pielmieni - z surowym mięsem

500 g misa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

1 duża cebula

pieprz

sól

125 ml wody

1. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

2. Dodaj sól, pieprz i wodę. Wymieszaj.

Pierożki powinny mieć wielkość uszek do barszczu. Należy gotować je dłużej niż zwykłe pierogi - przez ok. 4-5 min od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Możesz podawać je jako osobne danie, polane roztopionym masłem. Na Ukrainie serwuje się je z octem i dużą ilością pieprzu, z musztardą albo ze śmietaną. Świetnie nadają się także jako dodatek do rosołu lub bulionu wołowego.

Ciasto pierogowe na maśle

500 g mąki

300 ml wody (dokładna ilość zależy od mąki)

20 g masła

1. Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie.

2. Roztop masło.

3. Dodaj je do mąki wraz z wodą.

4. Zagnieć ciasto.

Farsz do pierogów na słodkoFarsz do pierogów z mięsem, Farsz do pierogów z grzybami, Farsz do pielmieni

Ciasto pierogowe zaparzane

2 porcje po 240 g mąki

375 ml wrzątku

1 jajko

3 łyżki oleju

sól

1. Do jednej porcji mąki dodaj sól, usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie.

2. Wlej we wgłębienie olej i wrzątek. Mieszaj łyżką, aż zrobi się papka.

3. Zostaw papkę na chwilę do ostygnięcia.

4. Roztrzep jajko i dodaj je do papki. Wymieszaj.

5. Usyp kopczyk z drugiej porcji mąki i dodaj do niej zaparzoną papkę.

6. Zagnieć ciasto.

Farsz do pierogów na słodkoFarsz do pierogów z mięsem, Farsz do pierogów z grzybami, Farsz do pielmieni

Ciasto pierogowe na kefirze

480 g mąki

300 ml kefiru

1 jajko (opcjonalnie)

1 łyżka proszku do pieczenia

sól

1. Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie.

2. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir.

3. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny.

Farsz do pierogów na słodkoFarsz do pierogów z mięsem, Farsz do pierogów z grzybami, Farsz do pielmieni

Przepisy pochodzą z książki "Ukraina smaków"


Bogracz

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy