W chrupiącej panierce
Do kurczaka możesz podać sałatkę Colesław.
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki równej wielkości. Oprósz solą, pieprzem, chili, tymiankiem oraz papryką. Przełóż do miski, wlej jogurt, wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Płatki rozdrobnij blenderem lub włóż do foliowej torebki i rozgnieć używając wałka (powinny być drobno pokruszone).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mięso wyjmij z lodówki i starannie obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułóż na blasze. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.
Rada: Świetnym dodatkiem do kurczaka będzie sałatka Colesław. Główkę średniej kapusty poszatkuj. Dodaj drobno posiekaną średnią cebulę oraz startą na dużych oczkach marchewkę, wymieszaj. W misce wymieszaj: 2/3 szklanki majonezu, dodaj ½ szklanki mleka, 4 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki octu winnego z białego wina, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu. Dodaj do warzyw, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Zobacz także: