Waniliowy sernik na drożdżowym spodzie

Składniki
- opakowanie suchych drożdży
- półtorej szklanki mąki
- szklanka cukru
- 40 g masła
- 3 jaja
- 1/3 szklanki mleka
- 400 g rabarbaru
- 750 g twarogu
- cytryna
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- szklanka śmietany
- opakowanie cukru waniliowego
1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajo, mleko z drożdżami, masło i wyrabiamy, by powstało gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.
2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości centymetra. Z cytryny ocieramy skórkę. Twaróg mielimy. Żółtka z dwóch jaj oddzielamy od białek, dodajemy do twarogu razem z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, miksujemy. Dosypujemy budynie waniliowe i pokrojony rabarbar, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
3. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg o średnicy 30 centymetrów i wykładamy nim tortownicę, łącznie z bokami. Do środka przekładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 50 minut w 175ºC. Sernik studzimy około 2-3 godziny w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy, dzielimy na porcje i podajemy.
Proste i pomysłowe dekoracje domowych tortów
Za pomocą prostych i łatwo dostępnych składników można stworzyć gustowne, zabawne i pełne uroku dekoracje domowych tortów. Polewa czekoladowa, bita śmietana, świeże owoce, ciasteczka lub czekoladki i garść dobrych pomysłów wystarczy, by wyczarować zachwycające dekoracje, które nadadzą domowym słodkościom niepowtarzalnego charakteru. Zainspiruj się i kreuj własne piękne torty!














