Reklama

Waniliowy sernik na drożdżowym spodzie

Składniki

  • opakowanie suchych drożdży
  • półtorej szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 40 g masła
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 400 g rabarbaru
  • 750 g twarogu
  • cytryna
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • szklanka śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajo, mleko z drożdżami, masło i wyrabiamy, by powstało gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości centymetra. Z cytryny ocieramy skórkę. Twaróg mielimy. Żółtka z dwóch jaj oddzielamy od białek, dodajemy do twarogu razem z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, miksujemy. Dosypujemy budynie waniliowe i pokrojony rabarbar, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Reklama

3. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg o średnicy 30 centymetrów i wykładamy nim tortownicę, łącznie z bokami. Do środka przekładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 50 minut w 175ºC. Sernik studzimy około 2-3 godziny w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy, dzielimy na porcje i podajemy.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy