Reklama

Wareniki

Pierogi możesz polać słodką śmietanką.

Składniki na ciasto

  • 1/2 l kefiru
  • 70 dag mąki
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli i cukru

Składniki na farsz

  • 60 dag sezonowych owoców
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki

Przygotowanie:

Ulubione owoce (np. wiśnie, truskawki) pokrój, posyp mąką i cukrem. Odstaw. Mąkę połącz z kefirem, jajkiem, solą, sodą i cukrem. Wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 4 części i uformuj rulony. Pokrój jak na kopytka.

Powstałe kluski spłaszcz i rozwałkuj na cienkie placki. Następnie nadziewaj farszem owocowym i sklejaj. Wrzuć do garnka z gotującą się, słodko-słoną wodą i gotuj, aż wypłyną.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL