Reklama

Warkocz z pesto

Warkocze z ciasta, wszelkiego rodzaju plecionki zawsze są mile widziane na stołach. Taki warkocz dobrze prezentują się wizualnie, a gdy zrobimy z niego precelek doprawiony pesto, to zadziwi nas również swoim smakiem.

Składniki

  • 375 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3 dag masła
  • 43 dag mąki chlebowej
  • sól
  • 1/2 szklanki pesto bazyliowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj pozostałą wodę i połowę mąki, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałą mąkę i sól, dodaj masło i zmiksuj. 

Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, włóż ją do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. 

Ciasto rozwałkuj na prostokąt (60 cm). Posmaruj go pesto, zostawiając 1,5 cm brzegu wzdłuż dłuższej strony. Następnie przetnij wzdłuż na 3 części. Z pasów zapleć warkocz. Następnie zwiń w ślimak i przenieś do natłuszczonej tortownicy. Przykryj ściereczką i czekaj, aż wyrośnie. 

Piecz 10 minut w temp. 220°C, po tym czasie zmniejsz ją do 175°C i piecz 30 minut.

Zobacz także:

Reklama
Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: pesto | bazylia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy