Warstwowa zapiekanka
Pory gotuj w małej ilości wody – będą mieć bardziej intensywny smak.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj podgrzane mleko, masło oraz ser. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
2. Z porów usuń wierzchnie liście. Opłucz, przekrój na pół. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 15 minut. Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso i smaż, często mieszając, ok. 10 min. Następnie dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano. Duś ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku cukrem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Rozłóż mięso, na nim ułóż pory i przykryj ziemniaczanym purée. Piecz 20-30 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: