Warzywa i owoce z grilla
Grillować to nie znaczy zawsze to samo... Dlaczego nie sięgnąć także po owoce i warzywa, które zwykle masz pod ręką? Smakują wybornie i nie tuczą!
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 łyżeczki siekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano i bazylii
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- listki rukoli
Marchewki i pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na 4 części. Seler i cukinię pokrój na plastry o grubości 0,5 cm (cukinię wzdłuż). Warzywa polej oliwą, posól, dodaj zioła i cukier. Wymieszaj. Grilluj je na tacce równomiernie rozłożone do momentu, aż się zrumienią. Cukinię możesz zdjąć trochę wcześniej niż pozostałe warzywa. Podawaj z listkami rukoli.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 2 gałązki rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka twarogu
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki. Włóż do miski, wymieszaj z oliwą, posiekanymi ząbkami czosnku, solą i rozmarynem. Rozłóż je na tacce, przykryj folią aluminiową i grilluj około 40 minut na niezbyt dużym ogniu (np. na obrzeżach grilla). W międzyczasie przyrządź dip: do twarogu dodaj śmietanę, posiekany drobno szczypiorek i przyprawy. Wymieszaj i podaj w miseczce jako dodatek do ziemniaków.
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
- 1 gałązka rozmarynu lub bazylii
- 100 g koziego sera (miękkiego)
Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, wyjmij z nich pestki. Połącz oliwę z octem, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki bazylii lub rozmarynu. Owoce włóż do marynaty (skórką do góry), odstaw na 10 minut. Połóż na rozgrzanej kratce grillowej wewnętrzną stroną owocu do dołu. Grilluj około trzech minut z każdej strony. Przełóż na talerz, posyp pokruszonym kozim serem. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych.