Warzywa w cieście francuskim
1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pieczarki i pory. Zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, zetrzeć je na tarce i przełożyć do miski. Dodać podsmażone pieczarki z porem, mąkę ziemniaczaną, wbić 1 jajko. Dodać suszony rozmaryn, nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszać.
2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na podłużny placek. Pośrodku, na całej długości, rozłożyć przygotowany farsz. Krawędzie ciasta ponacinać na całym obwodzie, tworząc paski. Ciasto z farszem ostrożnie zwijać w roladę, tzn. przekładać naprzeciwległe paski w kierunku ku środkowi - przez farsz i przez siebie nawzajem.
3. Roladę ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec 30-40 minut - do przyrumienienia.