Warzywa z pieca
Wyśmienity sposób na pieczone warzywa, która urzekają swoim aromatem. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, a także jako lekka kolacja.
Składniki
- 3 marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 3 młode buraki
- batat (słodki ziemniak)
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag fety
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na dno żaroodpornego naczynia wlej 2-3 łyżki oliwy. Posiekaj niezbyt drobno czosnek i razem z przyprawami dodaj do oliwy. Wymieszaj.
2. Marchew i pietruszkę przekrój na pół, a potem wzdłuż. Seler i buraki potnij na ósemki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
3. Batata potnij w półplasterki, ale dodaj do pozostałych warzyw dopiero po 30 minutach pieczenia. Piecz kolejne 30 minut. Posyp pokruszoną fetą.
Zobacz także: