Warzywna lasagna
Kolorowe, smaczne i zdrowe warzywa. Pyszne bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Jedzmy je jak najczęściej.
Sposób przygotowania:
1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Brokuł oraz kalafior podziel na malutkie różyczki. Marchewki obierz, umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć marchewkę. Po 5 minutach dodaj paprykę oraz brokułowe i kalafiorowe różyczki. Gotuj 3 min. Wrzuć na sito, przelej zimną wodą.
2. W rondelku roztop 25 g masła i stopniowo dodawaj mąkę mieszając trzepaczką. Powoli wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj beszamelem, wyłóż warzywa, posyp serem. W ten sam sposób przygotuj dwie warstwy zapiekanki. Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym i posyp serem. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
Zobacz także: