Wegański ramen z tofu

Wegański ramen, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"
Wegański ramen, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"materiały prasowe
Wegański ramen, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"
Wegański ramen, fot. Nicole Franzen z książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"materiały prasowe

Składniki

  • 350–400 g bardzo twardego organicznego tofu, odsączonego, osuszonego i pokrojonego w grubą kostkę
  • 300 g makaronu ramen
  • 2 łyżki białej pasty miso
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu albo tamari
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 1 mała żółta cebula, grubo posiekana
  • 60 g grzybów shiitake, tylko kapelusze, pokrojone w paski o grubości 1/2 cm
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 i 1/2 l wywaru z warzyw
  • 3 marchewki pokrojone w ukośne plasterki
  • Pęczek zielonej cebulki, cienko pokrojonej, oddzielnie zielona i biała część
  • 2 szklanki wody
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • 250 g kapusty bok choy (baby) – osobne liście; jeśli odmiana baby jest niedostępna, można użyć zwykłej i pokroić ją na kawałki
  • 90 g szpinaku baby
  • Sriracha albo inny ostry sos chili (opcjonalnie)
4–6 porcji
Okładka książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"
Okładka książki "Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich"materiały prasowe
"Ewa gotuje": Muffiny z jarmużemPolsatPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?