Wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą
Przepis Darii Ładochy.
Składniki
- 2 szklanki papai pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 łyżka pasty curry (czerwonej)
- 1 pomidor pokrojony w łódki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
- 1/2 żółtej papryki pokrojonej w słupki
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 garście liści świeżej mięty
- 50 g podprażonych orzechów nerkowca
- 1 szalotka pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 liście limonki kaffir
W rondelku rozgrzej olej i podsmaż szalotkę wraz z czosnkiem. Dodaj pastę curry i wymieszaj. Następnie dodaj paprykę oraz papaję. Całość zalej mlekiem kokosowym z dodatkiem liści limonki kaffir. Gotuj kilka minut, potem dodaj pomidora oraz cukier i sos sojowy. Na koniec dodaj orzechy i miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.