Wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą
Przepis Darii Ładochy.
W rondelku rozgrzej olej i podsmaż szalotkę wraz z czosnkiem. Dodaj pastę curry i wymieszaj. Następnie dodaj paprykę oraz papaję. Całość zalej mlekiem kokosowym z dodatkiem liści limonki kaffir. Gotuj kilka minut, potem dodaj pomidora oraz cukier i sos sojowy. Na koniec dodaj orzechy i miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.