Wegańskie lody matcha

Obłędne lody na ochłodę? Wypróbuj przepis na wegańskie lody o smaku matchy- nie pożałujesz!

Wegańskie lody matcha
Wegańskie lody matcha123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 płaskie łyżeczki matchy (zielonej herbaty w proszku)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Zieloną herbatę wymieszaj z mąką i odrobiną mleka kokosowego na jednolitą masę. Wlej resztę mleka, dodaj ziarenka wanilii, cukier, syrop klonowy i sól.

2. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Przelej całość do pudełka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Masę wymieszaj trzepaczką co 15 minut w ciągu pierwszych 2 godzin, by nie było grudek. Podawaj na ciasteczkach lub w pucharkach.

Zobacz także:

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?