Wegańskie lody matcha
Obłędne lody na ochłodę? Wypróbuj przepis na wegańskie lody o smaku matchy- nie pożałujesz!

Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 płaskie łyżeczki matchy (zielonej herbaty w proszku)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Zieloną herbatę wymieszaj z mąką i odrobiną mleka kokosowego na jednolitą masę. Wlej resztę mleka, dodaj ziarenka wanilii, cukier, syrop klonowy i sól.
2. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Przelej całość do pudełka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Masę wymieszaj trzepaczką co 15 minut w ciągu pierwszych 2 godzin, by nie było grudek. Podawaj na ciasteczkach lub w pucharkach.
Zobacz także: