Wegańskie muffinki
Dieta wegańska nie oznacza rezygnacji z pysznych słodyczy. Oto przepis na wegańskie babeczki!

Składniki
- 60 g oleju roślinnego
- 8 łyżek syropu klonowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 150 g cukinii
- łyżeczka cynamonu mielonego
- szczypta soli
- 150 g mleka roślinnego
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g czekolady
Sposób przygotowania:
1. Olej roślinny podgrzej w garnku. Dodaj syrop, sok z cytryny, sól, startą na tarce cukinię, cynamon, mleko oraz zmielone orzechy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, wlej trochę mleka.
2. Do masy dodaj rozdrobioną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Ciastem napełnij otwory foremek do pieczenia babeczek.
3. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 20 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe. Przed podaniem możesz je polać syropem klonowym.
Zobacz także: