Wegetariańska bułka z kotletem z cukinii
Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!
Składniki
- 4 bułki pełnoziarniste
- 2 awokado
- 2 ogórki
- garść kiełków
- 4 łyżeczki oliwy
- sok z cytryny
na kotlety
- mała cukinia
- jajko
- 2-3 łyżki mąki
- po łyżce posiekanego koperku i natki
- 1/2 cebuli
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę, natkę, koperek, sól i pieprz. Uformuj duże, płaskie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Usmaż na oleju z obu stron na złoto.
3. Awokado obierz, usuń pestkę i skrop sokiem z cytryny. Ogórki pokrój.
4. Bułki przekrój, posmaruj oliwą i podpiecz. Ułóż na spodzie ogórek, awokado, kotlet i kiełki. Przykryj wierzchem bułki.
Zobacz także: