Reklama

Wegetariańska bułka z kotletem z cukinii

Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!

Składniki

  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 2 awokado
  • 2 ogórki
  • garść kiełków
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sok z cytryny

Składniki na kotlety

  • mała cukinia
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • po łyżce posiekanego koperku i natki
  • 1/2 cebuli
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

2. Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę, natkę, koperek, sól i pieprz. Uformuj duże, płaskie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Usmaż na oleju z obu stron na złoto. 

3. Awokado obierz, usuń pestkę i skrop sokiem z cytryny. Ogórki pokrój. 

4. Bułki przekrój, posmaruj oliwą i podpiecz. Ułóż na spodzie ogórek, awokado, kotlet i kiełki. Przykryj wierzchem bułki.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy