Węgierkowa tarta z kremem patissiere
Niezawodny przepis na obłędną tartę z sezonowymi śliwkami, którą pokochają twoi domownicy.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej. Wymieszaj ze szczyptą soli i cynamonem. Dodaj masło i jajko. Posiekaj i zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim wyłożoną pergaminem formę do tarty o śr. 26 cm. Nakłuj widelcem. Piecz 15 miminut w 180°C. Wystudź.
2. Mleko zagotuj z cynamonem. Przecedź. Żółtka ubij z cukrem. Ubijając, dodawaj mąkę ziemniaczaną. Powoli wlewaj gorące mleko. Gładką masę przelej do rondelka. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij. Dodaj masło i dobrze wymieszaj.
3. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem. Rozłóż połówki węgierek - przeciętą stroną do góry. Piecz 20-25 minut w 180°C.
Zobacz także: