Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

Za jej piękny, głęboki kolor odpowiadają antocyjany, naturalne barwniki, będące przeciwutleniaczami. Chronią one organizm przed działaniem wolnych rodników.

Czerwona kapusta jest bogata w przeciwutleniacze
Czerwona kapusta jest bogata w przeciwutleniacze123RF/PICSEL

Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem.

Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym jabłkiem, kminkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugnieć wszystko, przykryj i odstaw na 2 godziny. Masło rozgrzej na patelni, wsyp cukier (skarmelizuj), dodaj piórka cebuli (zeszklij ją) i podlej niewielką ilością octu. Dołóż do tego kapustę, wlej odrobinę wody i duś do miękkości. Oprósz mąką, podlej czerwonym winem i jeszcze chwilę duś.

Może gołąbki? Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj przykrytą 20 minut. Wyjmij, odsącz i przestudź. Ostrożnie zdejmij 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. Kaszę jaglaną ugotuj i odsącz. Na łyżce oleju przesmaż boczek z cebulą i dodaj wraz z jajkiem i natką do kaszy. Dopraw do smaku. Liście kapusty nafaszeruj kaszą i zawiń, tworząc pakunki. Zepnij wykałaczką.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas