Reklama

Wielka księga smaków: Mozarella

Nazwa tego sera pochodzi od włoskiego słowa „mozzare”, które oznacza „cięty ręcznie”. To jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej.

To świeży, tłusty ser niedojrzewający. Jest śnieżnobiały, miękki i wilgotny. Charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym, ale też lekko kwaśnym smakiem.

Wspominają o niej liczne starożytne dokumenty. Pierwsze sery mozzarella były otrzymywane z niepasteryzowanego mleka bawolego, co ze względu na krótki okres przydatności do spożycia uniemożliwiało ich dystrybucję. Dopiero produkcja tego sera z mleka pasteryzowanego otworzyła mu drogę niemal na cały świat. Po II wojnie światowej, kiedy to stada bawołów ekstremalnie się przerzedziły, mozzarellę zaczęto wytwarzać także z mleka krowiego.

Reklama

Wiele odmian i możliwości

Ser ten ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni włoskiej, ale i u nas. Przyrządza się z nim pyszne sałatki, dodaje go do tart, pizzy i makaronów. Nadziewa się nim pieczywo i drób.

Mozzarellę można też zapiekać lub smażyć w panierce z bułki tartej, orzechów czy ziół.

Dziś dostępne są cztery rodzaje mozzarelli: wytwarzana z mleka bawolic (mozzarella di bufala), krowiego (mozzarella fior di latte), z mleka koziego (ser caprino), a także z sojowego (vegan mozzarella).

Co kryje w sobie?

Mozzarella jest bogata w białka, składniki mineralne (cynk, magnez, fosfor) oraz witaminy (A, D, PP oraz te z grupy B.). Charakteryzuje się też wysoką zawartością wapnia.

Niestety, pyszna mozzarella jest też wysoko kaloryczna, gdyż zawiera dużo tłuszczu. Z tego powodu powinna być konsumowana w sposób umiarkowany lub też z dużą ilością warzyw.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy