Wieniec z syropem wiśniowym
Do miski wkrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem (100 ml), wsyp łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Masło roztop, przestudź. Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie. Wlej zaczyn i resztę mleka. Dołóż jajka, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiaj ciasto, dodając po 2 łyżki masła. Gdy stanie się gładkie, uformuj je w kulę, włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt (40×30 cm) o grubości 1/2 cm. Cały płat ciasta posmaruj syropem klonowym i posyp sproszkowanym cynamonem.
Następnie od strony dłuższego brzegu zroluj ciasto. Ułóż je zwinięciem do dołu, a końce zawiń pod spód. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół, nie przecinając z jednej strony do końca. Dwie części rolady zapleć w warkocz i zwiń w wieniec. Zlep końce. Wieniec ostrożnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu przełóż ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz w 190°C do pół godziny. Polej syropem z wiśniami.