Reklama

Wieniec z syropem wiśniowym

Składniki na ciasto

  • 45 dag mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • syrop klonowy
  • cynamon
  • wiśnie w syropie

Do miski wkrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem (100 ml), wsyp łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Masło roztop, przestudź. Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie. Wlej zaczyn i resztę mleka. Dołóż jajka, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiaj ciasto, dodając  po 2 łyżki masła. Gdy stanie się gładkie, uformuj je w kulę, włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt (40×30 cm) o grubości 1/2 cm. Cały płat ciasta posmaruj syropem klonowym i posyp sproszkowanym cynamonem.
Następnie od strony dłuższego brzegu zroluj ciasto. Ułóż je zwinięciem do dołu, a końce zawiń pod spód. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół, nie przecinając z jednej strony do końca. Dwie części rolady zapleć w warkocz i zwiń w wieniec. Zlep końce. Wieniec ostrożnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce  na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.

Reklama

Po upływie tego czasu przełóż ciasto  na blachę wyściełaną papierem  do pieczenia. Piecz w 190°C  do pół godziny. Polej syropem z wiśniami.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy