Wieprzowina: Mięso zalecane przez dermatologów
Czy warto jeść wieprzowinę? Dietetycy twierdzą, że tak. To źródło: cynku, potasu i fosforu. Poza tym znajdziemy tu witaminy: B 1 lub E. Ta ostatnia, jak twierdzą dermatolodzy, ma wpływ na stan naszej skóry. Dlatego ten przepis warto wykorzystać w kuchni.
Składniki
- 700 g biodrówki wieprzowej
- 1/2 l bulionu mięsnego
- 3–4 gałązki tymianku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- 1/2 l ciemnego piwa
- łyżka miodu
- 800 g ziemniaków
- 2 cebule
- 10 g masła
- 2 kromki pieczywa tostowego
- sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Umyty i osuszony tymianek drobno siekamy.
Obrane cebule kroimy w kostkę. W garnku, w którym można również piec, rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, a następnie mięso. Zalewamy piwem i bulionem, doprawiamy pieprzem, tymiankiem i solą, mieszamy. Koncentrat pomidorowy łączymy z mąką i miodem, dodajemy do mięsa, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut, by odparował nadmiar płynu.
Umyte i obrane ziemniaki oraz pieczywo tostowe kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą. Ziemniaki wykładamy na wierzch gulaszu, oprószamy pieprzem i solą, przykrywamy garnek. Pieczemy 20 minut w 200º C.
Następnie zwiększamy temperaturę do 225º C, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut, by ziemniaki się podrumieniły.
Zobacz także: