Wieprzowina w roli głównej

Kotlet schabowy jest najchętniej jedzonym daniem przez Polaków w weekendy. Jak przygotować go nieco inaczej niż do tej pory?

Dobrze rozgrzana patelnia  to podstawa, jeżeli chcesz osiągnąć chrupiąca skórkę
Dobrze rozgrzana patelnia to podstawa, jeżeli chcesz osiągnąć chrupiąca skórkę123RF/PICSEL

Klasyka. Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana. Tym razem zerwiemy z przyzwyczajeniami. Do tradycyjnego przepisu zapraszamy wieprzowinę i ser.

Składniki

  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 4 pomidor
  • 4 steki z polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół bagietki
  • opakowanie sera typu camembert
  • sól
  • pieprz
4

Przygotowanie

Umyj i pokrój na kawałki cebulę oraz pomidory. Mięso umyj i osusz, dopraw solą i pieprzem. Smaż z cebulą na patelni, po trzy minuty z każdej strony.

Weź bagietkę i pokrój na kromki. Posmaruj cztery niewielkie naczynia żaroodporne olejem i przełóż do nich mięso z cebulą i pomidory.

Ser camembert potnij w okrągłe plastry i połóż na wierzchu każdej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C. przez około 10 minut.

Zobacz także: 

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?