Wieprzowina w roli głównej
Kotlet schabowy jest najchętniej jedzonym daniem przez Polaków w weekendy. Jak przygotować go nieco inaczej niż do tej pory?

Klasyka. Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana. Tym razem zerwiemy z przyzwyczajeniami. Do tradycyjnego przepisu zapraszamy wieprzowinę i ser.
Składniki
- 1 pęczek cebulki dymki
- 4 pomidor
- 4 steki z polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół bagietki
- opakowanie sera typu camembert
- sól
- pieprz
4
Przygotowanie
Umyj i pokrój na kawałki cebulę oraz pomidory. Mięso umyj i osusz, dopraw solą i pieprzem. Smaż z cebulą na patelni, po trzy minuty z każdej strony.
Weź bagietkę i pokrój na kromki. Posmaruj cztery niewielkie naczynia żaroodporne olejem i przełóż do nich mięso z cebulą i pomidory.
Ser camembert potnij w okrągłe plastry i połóż na wierzchu każdej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C. przez około 10 minut.
Zobacz także: